Beter ziek

Programma voor chronisch zieken

Zinvol leven met een ziekte

Langdurig ziek zijn heeft impact op alle gebieden in het leven.

Je wordt geconfronteerd met allerlei dingen, en moet daarmee zien om te gaan: pijn, angst, verlies en rouw, fysieke beperkingen, een onzekere toekomst. Het effect op je relaties, afhankelijkheid, gesprekken met artsen, zingeving, om er een paar te noemen.

In het Beter ziek-programma komen al deze aspecten aan bod.

Meld je nu aan

Programma-onderdelen

Bij Beter ziek komen alle facetten aan de orde die een rol spelen: bij het ziek worden, het ziek blijven en bij zinvol leven met een beperking.

Het programma heeft een vaste opbouw, met elke dag visualisatie/meditatie en yoga. Naast de bijeenkomsten en huiswerkopdrachten heb je altijd toegang tot extra online materiaal.

Tips

Hier kun je al direct aan de slag. Wil je verdieping of begeleiding, neem dan contact op!

Waar je tegenaan loopt

Rouw en verlies

Rouw is een belangrijk maar vaak vergeten onderdeel van het ziekteproces. Naast het vertrouwen in je lichaam raak je nog veel meer kwijt.

Hoe ga je om met verlies: het verlies van je gezondheid of bepaalde lichaamsfuncties? Van je werk, je sociale contacten? Van perspectief, een zorgeloze toekomst?

Emoties

Een ernstige ziekte gaat gepaard met emoties als angst, verdriet, boosheid, schuldgevoel, schaamte.

Hoe laat je angst niet je leven beheersen? Bij wie kun je terecht met je verdriet? Hoe ga je om met het schuldgevoel tegenover je partner of kinderen? Hoe uit je je frustratie?

 

Elke dag anders

Veel aandoeningen zijn grillig en onvoorspelbaar. Dat leidt tot onzekerheid en maakt het ingewikkeld om je grenzen te kennen.

Hoe zorg je voor een meer stabiele gezondheid? Hoe stimuleer je het zelfherstellend vermogen van je lichaam?

Pijn en vermoeidheid

Veel aandoeningen leiden tot (chronische) pijn en invaliderende vermoeidheid.

Hoe deal je met acute pijn? Hoe haal je de scherpe kantjes van je pijn? Wat kun je doen aan om chronische pijn te verlichten?
Hoe leef je met die altijd aanwezige dodelijke vermoeidheid? 

Rust en ontspanning

Zorgen voor voldoende rust en ontspanning zijn cruciaal om het ziek zijn vol te houden, en waar mogelijk te herstellen.

Rust je eigenlijk wel uit als je op bed ligt? Hoe slaap je? Hoe rust je uit als je nog geen boek kan lezen? Hoe kun je écht ontspannen? En hoe vind je een balans tussen ontspanning en inspanning? 

Beweging

Bewegen is niet vanzelfsprekend als alles pijn doet of wanneer je doodmoe bent.

Toch is beweging  noodzakelijk: om in een goede conditie te blijven (of die te verbeteren..), om je af te leiden van pijn, om je gelukkig te voelen en als ontspanning.
Welke bewegingen kun je nog veilig maken? Hoe kun je je inspannen binnen je grenzen? Hoe zorg je voor een meer stabiele gezondheid?

Communicatie

De meeste patiënten zien er niet ziek uit. Dat maakt het voor de buitenwereld ongrijpbaar. Iedere zieke krijgt te maken met onbegrip en ongevraagd advies.

Hoe vertel je wat je mankeert? Hoe maak je duidelijk dat je iets de ene dag wel en de andere dag niet kunt? Hoe vraag je om steun en hulp?
Hoe praat je met artsen?


Acceptatie

Het meest gehoorde advies aan zieken: je moet ‘gewoon’ accepteren dat je niet alles kunt.

Maar hoe leg je je daarbij neer? Hoe accepteer je zoiets ellendigs als ziek zijn, pijn, verdriet, beperkingen? En is dat eigenlijk wel zo goed? Moet je je juist niet verzetten, vechten tegen de ziekte? Welke overtuigingen heb je over ziek zijn?

Zingeving

Misschien wel het zwaarste van ziek zijn: niet kunnen wat je wil. Ziek zijn is hard werken. Maar het geeft je zelden een gevoel van voldoening.

Waarvoor kom je je bed uit, wanneer kijk je met een tevreden gevoel terug op de dag? Hoe vul je de tijd? Hoe ontdek je wat je werkelijk belangrijk vindt? Hoe geef je toch zin aan je leven als je niet kunt wat je wil?

Hoe Beter ziek je helpt

We gaan aan de slag met allerlei technieken en vormen. Denk aan visualisaties en meditaties, schrijfopdrachten, rustige en speelse bewegingsvormen, opstellingen, CGT-oefeningen, (zelf)hypnose, ademhaling.

Na afloop van het programma heb je een schatkist vol tools die je zelf kunt gebruiken hoe en wanneer je wil. Zodat je jezelf kunt helpen van goed ziek naar beter ziek.

Meld je nu aan

Let op!
Het Beter ziek-programma kan worden ingezet als aanvulling op eventuele medische behandelingen, niet als vervanging daarvan.

Ziek zijn kan zwaar zijn, en hard werken, hoe goed je ook omgaat met je ziekte. Het kan een eenzaam proces zijn. Op momenten dat je wordt getroffen door een verslechtering of een terugval is het cruciaal om te weten dat je niet alleen bent. Weten dat er mensen zijn die worstelen met iets vergelijkbaars kan helpen.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Neem contact op met me. Samen staan we sterker.

Het lijkt mij mooi om een community te vormen met elkaar. Zodat we elkaar kunnen steunen, ervaringen uitwisselen en elkaar hoop en vertrouwen geven wanneer we die even kwijt zijn.

Scroll naar boven